Stichting GRAFMONUMENTEN Sint Pieter.

 

De restauratie van de graven.  

Situatie anno 2006/2007:

vak A: het grafmonument van Jean Henri Closset, zijn zus Marie Closset en ouders Henri Joseph Hadelin Closset en Catharina Hubertina Feij verkeert in slechte staat. De grondplaat van het graf Closset-Feij zal in de beton gelegd moeten worden met peilers als fundatieborduur; de dekplaat moet uitgevuld en verlijmd worden. Het letterstuk met sokkel dient verlijmd en afgevoegd te worden. Alle hardsteen moet gereinigd worden.

Vak IJ: het familiegraf Henri Joseph Closset - Maria Elisabeth Jodogne is dringend aan een restauratiebeurt toe. Dit grafmonument dient grondig schoongemaakt te worden, de paaltjes en toortsen dienen vastgezet te worden; nieuwe haken en kettingen zijn noodzakelijk, voegen moeten gedicht worden en de fundering moet opnieuw afgedekt worden. Aan te bevelen is, de groenafvalcontainers een ander plek toe te wijzen.

Jean Henri Closset gehuwd met Dieudonée Cambressier is de gemeenschappelijke voorouder. Henri Joseph Hadelin Closset gehuwd met Catharina Hubertina Feij is een broer van Henri Joseph Closset gehuwd met Marie Elisabeth Jodogne:

Januari 2008 werd een begin gemaakt met de uitvoering van de restauratie van beide grafmonumenten Closset. Het bedrijf SCHUTZ Natuursteen te Eijsden voerde de restauratiewerken uit.

Vak A: situatie voorheen 2007. Situatie januari 2008.

 De naam van de steenhouwer werd zelfs weer leesbaar.

Vak IJ: situatie voorheen 2007. Situatie januari 2008. Situatie februari 2008. 
Een doorgebroken ketting is vaak een symbool van het afgebroken leven, het verliezen van een band met een geliefde. Een gedoornde schakel is niet alleen een praktische methode om de voorkomen dat men op de kettingen gaat zitten, maar staat symbool voor de doornenkroon en dus de bespotting en het lijden van Christus.
Situatie 1 maart 2008. Helaas was het ons (nog) niet mogelijk originele kettingen en haken te bemachtigen zoals nog aanwezig bij het grafmonument Bar-Closset. Wij zullen het voorlopig moeten doen met nieuwe kettingen. Wellicht heeft U een tip voor ons? En het probleem werd opgelost; zie verder beneden.  

30 maart 2008. Inzegening van de gerestaureerde graven Closset. Klik op de foto voor meer foto's en interview. Met dank aan allen die dit mogelijk gemaakt hebben. Zie ook Medianieuws.

 

Een Google-zoektochtje  van webmaster en secretaris Breur Henket bracht onze Stichting in contact met Dhr. Leon Bok. 6 maart 2009 bezorgde Dhr. Leon Bok ons persoonlijk namens Het Virtueel Depot voor Funeraire Cultuur kettingen voor het gerestaureerde graf Closset-Jodogne. Het Virtueel Depot voor Funeraire Cultuur is een initiatief van Wille - Landschaps & Begraafplaats Architectuur en Bureau Funeraire Adviezen i.s.m. Stichting Dodenakkers.nl.

6 maart 2009: Leon Bok en Breur Henket zijn trots op het completeren van dit grafmonument met kettingen "uit de tijd", ondanks koude en regen. De kettingen zijn gemaakt van schakels van gegoten aluminium. Foto's: Breur Henket en een anonieme voorbijganger.

16 maart 2009: nog even de puntjes op de i gezet en ook de laatste haak zit vast.