Opmerking: U kunt op de plattegrond op een miniatuurplaatje klikken, dan komt U vervolgens automatisch bij de beschrijving van het graf.

 

KerkhofHEK  ursulinenweg

VAK Z Noord

Noord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vranken Mootzelaar

Pletzers Foppen

KERK-ZIJDE

                            VAN DEN MAEGDENBERGH        

Voorheen Van Hoepen  Van den Akker 

Voorheen

Welling Sonnen

 

De Bruijn

 

Voorheen

Van de Vosse

Van Poeteren

 

Severeijns

  Pagnier-Rijke 

Linotte-Graven

 

Voorheen

Pekelharing Boosten

 

 

Busing

 

Voorheen

Van de Voort

Pans  Smeets

 

Kessen

 Darley

Scheffers 

LaEremans-Braken

 

VOORHEEN

Nelissen

 

 

Leunessen

 

Voorheen

Heltzel Van Mook 

Pekelharing

 

Voorheen

Hupkens

Van den Akker Veugen

 

Swaen Penders 

 

Janssen   

Hamers 

Van Kalken

Voorheen

J.W.Janssen?

 

Voorheen

Van de Vosse

 

 

 

Kerkhofmuur  ursulinenweg

VAK Z Midden

 

Voorheen
Hermans

 

Köhnen

Limbourg

Voorheen
Henskens

 

Verwilst Welters

Bemelmans

Voorheen
Trienekens Z58

 

Wijkman

Voorheen Rijnders

 

DASSEN

Roumans
Bruls

Kinder-

graf

Raad-schilders

 

 

Bollen

Moors

Roosjen

Dautzen-berg

Gerads

 

Van Geel

Voorheen
Ballieux

 

Nell

Rozemarijn

Greweldinger

Henquet Horstmans

Voorheen

Dols

 

Van Riele

Van der Hijden Dassen

KERK-ZIJDE

Voorheen
Lamberti kRUISJE

bijgeplaatst in graf Lamberti vak a

 

Voorheen
Royakkers

Voorheen

Leyser
Gielen

 

Kerkhofmuur  ursulinenweg

VAK Z zuid

KERK-ZIJDE

 

±Voorheen Pieters

Voorheen Willems-Duijsens 

±Voorheen

Neyens

 

Niesten Van de Ven

Cerfontain

Voorheen

Hamelers

 

Christensen Van Brussel

Voorheen

Russel

Voorheen

Brouns

Bogman Snijders

Voorheen

Ronda

 

De Luca

Cox
Ramakers

Stols
 Pilet

 

Voorheen

Vrancken
Cahn

Pieters

Ravesteijn Mak

Landman
Baatje

Voorheen Dinnissen

 

Vroemen
Jager

Voorheen Damen bijgeplaatst in graf echtgenote

 

 Mures

Voorheen Keulen

 

Voorheen Kessels

 

 Linden

Voorheen houten kruisje z4

26 aug. 1936

 

Voorheen

Bongaerts

 

Vertommen

Gijsbers
Sprenger

Leenders Meijs

Helmer-Gadet

Gadet
Kuypers
 

Zuid-muur

Voorheen Brouwers

 

 

   

 

Het vak langs de oostmuur van het kerkhof. Vak Z noord. Urnengraven en kindergraven.

 


Johannes Nicolaas Adrianus  van Poeteren

- Een berglandschap met sneeuw en opgaande zon als middelpunt gevat in Edelweiss -

De grafsteen werd ontworpen door Dhr. Cortjens en uitgevoerd door steenhouwer Hilgers. Een bekende uitspraak van Hans bij slecht weer tijdens de bergwandelingen was: "Het zonnetje komt zo".

Ir. Hans / van Poeteren / * 19-1-1913 / † 17-9-1998

De ouders van Johannes Nicolaas Adrianus VAN POETEREN waren Nicolaas VAN POETEREN en Elizabeth Cornelia VAN GOOR.

Hans werd geboren op 19 januari 1913 te Wageningen. Hij huwde Louise Christine Egbertine Françoise CORDES,
dochter van Jan Isaäc CORDES en Reiniera Johanna ROIJER, 16 september 1940 (kerkelijk huwelijk te Drempt op 16 september 1940 in de N.H. gemeente Oldekeppel) te Hoog-Keppel. Hans overleed 17 september 1998, 85 jaar oud te Maastricht en werd gecremeerd op 22 september 1998 te Heerlen. 2 november 1998 werd de asbus bijgezet te St. Pieter. Hans was de eerste voorzitter van de Maastrichtse Ski Club. Louise Christine Egbertine Françoise CORDES werd geboren op 24 oktober 1915 te Ouder-Amstel. Isa overleed 21 september 2000, 84 jaar oud te 's-Gravenhage en werd gecremeerd op 25 september 2000 te 's-Gravenhage. De as werd op de Noordzee uitgestrooid.

Hun oudste zoon Guus van Poeteren e-mailde mij wat meer details:

Ir. Johannes Nicolaas Adrianus (Hans) van Poeteren, zoon van Ir. Nicolaas (Nico) van Poeteren (inspecteur-hoofd van de Plantenziektekundige Dienst) en Elizabeth Cornelia (Betsy) van Goor (tuinbouwkundige bij het Rijksproefstation voor Zaadcontrole te Wageningen), geboren te Wageningen op 19 januari 1913, directeur PTT (sinds 1989 KPN) van het telefoondistrict Maastricht (elektrotechnisch ingenieur, vakgebied: zwakstroom), overleden (85 jaar oud) te Maastricht op 17 september 1998, gecremeerd op 22 september 1998 - op 2 november 1998 werd de asbus bijgezet te St. Pieter, trouwt (resp. 27 en 24 jaar oud) te Hoog Keppel; het huwelijk is voltrokken door de burgemeester, zijnde de vader van de bruid op 16 september 1940, kerkelijk huwelijk te Drempt op 16 september 1940 in de N.H. gemeente Oldekeppel, met Louise Christine Egbertine Françoise (Isa) Cordes, dochter van Jan Isaäc Cordes (burgemeester van Ouder-Amstel (1913) en Hummelo & Keppel (1920)) en Reiniera Johanna (Hanna) Roijer, geboren te Ouder Amstel op 24 oktober 1915, administratief medewerkster/secretaresse bij de Johanniter Orde te  's-Gravenhage, overleden (84 jaar oud) te 's-Gravenhage op 21 september 2000, gecremeerd te 's-Gravenhage op 25 september 2000 met asverstrooiing op de Noordzee.
 

Uit dit huwelijk 2 zonen:
i. Gustaaf Gerhard (Guus), geboren te 's-Gravenhage op 17 januari 1946.
ii. Erik, geboren te 's-Gravenhage op 28 maart 1947.

 

Hans is opgegroeid in een rustige en beschermde omgeving. Zijn jongere broer Guus had beslist een ondernemend karakter, dit waren geen storende tegenstellingen maar ze waren er wel. Ook heeft hij veel energie moeten stoppen in zijn studies. Na zijn HBS-B tijd in Wageningen ging Hans elektrotechniek (schakeltechniek) studeren bij de TH Delft. Na de afronding hiervan heeft hij nog enkele jaren bij een professor gewerkt. Na bijna een jaar in Haarlem te hebben gewoond is hij met Isa in 1940 verhuisd naar Den Haag. Hans heeft altijd vermeld gestaan in de telefoongids zowel in Den Haag als ook in Maastricht, veel collega's deden dat juist niet. Het telefoonnummer in Den Haag was 395494. Als jongvolwassene heeft hij zijn talen verder ontwikkeld. In de Tweede Wereldoorlog heeft hij samen met zijn vrouw Zweeds geleerd en nog later Esperanto en Spaans.
Speldje.Begin 1940 solliciteerde hij bij Philips en PTT. Het is PTT geworden, meer zekerheid op behoud van de baan. Bij zijn aantreden maakte Hans al deel uit van de "Centrale Directie der PTT". Voor de besluitvorming van een nieuwe telefooncentrale vervulde hij een centrale rol. Bij iedere ingebruikneming van een nieuwe telefooncentrale was hij persoonlijk aanwezig, hij volgde alles totdat het goed was. Hans was een workaholic. Een werkweek van 90 uur was meer regelmaat dan uitzondering, dat heeft hem dan ook zijn huwelijk gekost. Tot 1964 heeft hij gewerkt op het Dr. Neherlaboratorium te Leidschendam. 1 jaar was hij adjunct directeur in Den Haag. In 1965 werd hij benoemd tot directeur van het telefoondistrict Maastricht en verhuisde naar Maastricht. Karakterologisch was hij in feite een einzelgänger. De Centrale Directie heeft hem de ruimte gegeven om in Europees verband een standaardisering te realiseren voor het gebruik van symbolen (in bouwtekeningen) in de Telefonie. Pas enkele jaren na zijn pensionering in 1978 heeft hij deze taak kunnen afronden.

 

Hij was een berekenend man en voelde zich goed bij zekerheden. Zakelijke besluiten waren geen probleem, in de privé sfeer lukte hem dat niet of te nauwer nood.
Hans had een sterk richtingsgevoel, ook dat kwam goed van pas bij zijn passie voor de bergsport. Een meester in het gebruik van een kompas, in dichte mist toch zijn doel kunnen bereiken in de Oostenrijkse bergen. Alpinisme, skiën en fotograferen waren zijn favorieten. Omdat hij het Oostenrijkse Alpengebied goed kende en over veel dia's beschikte gaf hij met bepaalde regelmaat informatiebijeenkomsten voor de Österreichische Alpenverein afdeling Den Haag. Hij was de eerste voorzitter van de Maastrichtse Ski Club. Hans had een brede belangstelling, ook voor de genealogie. Hij vond het mooi dat zijn oudste zoon zich interesseerde voor stamboomonderzoek.

Na zijn pensionering ging het bergafwaarts met zijn gezondheid. Vele medische ingrepen hebben deze forse man 1,96 m. nog tot zijn 85ste jaar op de been gehouden.
 

Detail.

Met dank aan Dhr. Guus van Poeteren.

 

Annie Severeijns

- Een engel -

Annie SEVEREIJNS / * 11-10-1934 / †  7-3-2021

 

Berthe Clémentine Anne Marie Rijke

Berthe Rijke / * 23-9-1905 / † 29-6-1999 / ∞ / † Leon Pagnier

 

De ouders van Berthe Clémentine Anne Marie RIJKE waren Adolphe Paul Marie Hubert RIJKE en Laura Sophia Theodorina Maria RUTTEN.

Berthe werd geboren op 23 september 1905 te Maastricht. Zij overleed 29 juni 1999, 93 jaar oud te Maastricht en werd 3 juli 1999 te Geleen gecremeerd. De asbus werd 26 december 1999 te St. Pieter bijgezet. Berthe huwde Léon Marie PAGNIER,
zoon van Jean Marie Hubert PAGNIER en Emma Hubertina Johanna Maria HERBOTH, 30 mei 1932 te Maastricht.

Léon werd geboren op 14 november 1905 te Maastricht. Hij overleed 11 mei 1972, 66 jaar oud te Maastricht.
Léon werd gecremeerd op 16 mei 1972 te DIEREN. Hij was oud directeur van J. Pagnier - Fils & Co. N.V. (macaroni- en vermicellifabrieken te Maastricht).

 

 

 

 

 

 

Voorouders Berthe:

  1. Nicolaus RUTTEN x Catharina KlÖCKERS.

  2. Petrus RUTTEN x Anna Elisabeth BEMELMANS.

  3. Joannes Henricus RUTTEN x Anna Maria Hubertina TRIPELS.

  4. Willem Frans Hendrik RUTTEN x Maria Isabella Hendrica DUMOLLIN.

  5. Laura Sophia Theodorina Maria RUTTEN x Adolphe Paul Marie Hubert RIJKE.

Nicolaus RUTTEN is dus de derde groot opa van Berthe RIJKE. Zie: de grafmonumenten langs de zuidelijke muur van het kerkhof.

 

Vak Z 87 geruimd 16 januari 2024.

Maria Joséphine Boosten - Godefridus  Jacobus Lambertus Antonius Pekelharing

Maria Josephine Boosten / 1908  1988 / Godefridus / Pekelharing / 1894  1977

Godfried werd geboren op 30 januari 1893 te Alkmaar als zoon van Aegidius Jelis PEKELHARING en Elisabeth Anna BLOM. Hij huwde Maria Joséphine BOOSTEN, dochter van Charles Antonia Joseph BOOSTEN en Claire Hubertine HAGENMAN, 5 augustus 1932 te Maastricht. Hij overleed 13 juni 1977, 84 jaar oud te Maastricht en werd 16 juni 1977 te Heeze gecremeerd. Maria werd geboren op 3 juni 1908 te Luik. Zij overleed 10 mei 1999, 90 jaar oud te Maastricht en werd 14 mei 1999 te Heerlen gecremeerd. 27 juni 1999 werd te St. Pieter de asbus bijgezet.

 

 

 

M.C. Linotte-Graven


- Een echtpaar -


Mieke M.C. Graven / * 11 mei 1941 † 11 februari 2023 / ∞ / Leon Linotte 

 

 

 

 

 

Oscar Busing

N'Oubliez Jamais / Oscar Busing / 15-5-1967 / 06-9-2014

Bertha Henriette Maria Pans - Louis Antoine Smeets

Berthe Pans / 1913 - 1993 / Louis Smeets / 1911 - 1998

De ouders van Berthe PANS waren Alphonsius Hendrikus Hubertus PANS en Maria Leopoldina Hubertina FAULHABER. Funs werd geboren op 11 december 1875 te Maastricht. Van beroep was hij banketbakker. Hij huwde Maria Leopoldina Hubertina FAULHABER, dochter van Eduardus Hubertus FAULHABER en Maria Hubertina Clementina LUSTERMANS, 22 juni 1907 te St. Pieter. Hij overleed 26 maart 1939, 63 jaar oud te Maastricht. Maria Leopoldina Hubertina FAULHABER werd geboren op 28 januari 1879 te Maastricht. Maria overleed 1 september 1945, 66 jaar oud te Maastricht. Beiden werden begraven op het R. K. Kerkhof aan de Tongerseweg te Maastricht.
 

Berthe werd geboren op 7 oktober 1913 te Maastricht. Zij huwde Louis SMEETS 16 september 1938 te Maastricht. Berthe overleed 16 mei 1993, 79 jaar oud te Maastricht en werd gecremeerd. Louis werd geboren op 1 oktober 1911 te Maastricht als zoon van Johannes Hubertus SMEETS en Maria Hubertina EGGEN. Hij overleed 11 april 1998, 86 jaar oud te Brugge. Louis werd gecremeerd op 17 april 1998. 27 februari 1999 werd de asbus bijgezet.

 

Lambertus H.A. "Boy" Kessen - Annerie Darley

Mr. Boy Kessen / * 22-5-1924 / † 13-2-1996 / ∞ / Annery Darley / * 7-7-1936 /  † 8-3-2023

De ouders van L.H.A. KESSEN waren:
Lambertus Hubertus KESSEN geboren op 28 september 1872 te Maastricht. Hij huwde Hubertina Barbara BOVENS 26 december 1903 te Maastricht. Lambertus overleed 31 december 1953, 81 jaar oud te Maastricht en werd begraven op 4 januari 1954 te Maastricht, Begraafplaats Tongerseweg.

Hubertina Barbara BOVENS werd geboren op 9 juli 1877 te Maastricht. Hubertina overleed 14 mei 1967, 89 jaar oud te Maastricht.

Boy werd geboren op 22 mei 1924. Hij overleed 13 februari 1996, 71 jaar oud te Maastricht. De crematie vond plaats op 17 februari 1996 te Geleen. Oud-kantonrechter te Maastricht en medebestuurslid van de Stichting Het Graf van St. Servaas. Annery werd 7 juli 1936 geboren te Heerlen. Annery overleed te Beegden op 8 maart 2023, 86 jaar oud. De asbus werd bijgezet te St. Pieter.

K Roger Jean Jacques Scheffers

Roger Scheffers / * 7 - 9 - 1934 / † 12 - 9 - 1994

 

De ouders van Roger SCHEFFERS waren Arnold Jacques Joseph SCHEFFERS en Maria Louise Hubertine THIJS. Zie: vak AA Scheffers.
 

Roger werd geboren op 7 september 1934 te Maastricht. Hij overleed 12 september 1994, 60 jaar oud. De urn werd geplaatst te St. Pieter. Roger huwde Marietje HAMELERS, dochter van Hubertus Alphonsius HAMELERS en Gertrude Lambertine HAMELERS, begraven in vak S. Zie: vak S Hamelers.

Net als zijn vader was Roger kunstenaar en tekenleraar. Graficus en keramist.

Elisabeth Guilemina Arnoldina Braken

Els werd 6 maart 1949 geboren te Maastricht als dochter van Arnoldus Johannes Hubertus BRAKEN en Anna Maria WILLEMS. Els huwde Johannes Franciscus Maria Laereans, zoon van Joannes Florentius Franciscus LAEREMANS en Maria Hubertina Anna HOFMAN. Zie: vak S Braken Willems.

Henricus Cornelis Johannes Leunessen

- Een roos -

Henri Leunessen / * 5-4-1935 / † 21-2-2023

voor altijd in / onze gedachten

Henricus werd 5 april 1935 geboren te Maastricht. Hij overleed te Genk op 21 februari 2023, 87 jaar oud en werd 1 maart 2023 gecremeerd te Maastricht. De asbus werd 12 juni 2023 bijgezet te St. Pieter.

Vak Z 81 geruimd 2021.

Jan van Hoepen - Coby van den Akker

- Een kruis met vredesduif -

Jan van Hoepen / * 22-12-1927 / † 7-4-1995 / ∞ / Coby van den Akker / * 20-10-1923 / † 24-4-2010

Godfridus G.J. Pekelharing

- Een duif met bloemenblaadjes -

Fried Pekelharing / *02-10-1935  †13-06-2020 / ♥ / Iteke Scaf

Godfridus G.J. PEKELHARING werd 2 oktober 1935 geboren te Maastricht als zoon van Godefridus Jacobus Lambertus Antonius PEKELHARING en Maria Joséphine BOOSTEN. Zie: vak Z Pekelharing- Boosten.
Fried en Ietje SCAF zijn in 1960 getrouwd te Maastricht. Fried overleed te Maastricht op 13 juni 2020, 84 jaar oud. De asbus werd te St. Pieter bijgezet.

Vak Z 80 geruimd 2021.

 

 

Pierre Heltzel - Elly van Mook

- Een beeldje, meisje met bloemen -

Pierre / Heltzel / * 1926  † 1995 / ∞ / Elly van Mook / * 1929  † 2000

 

Jean van den Akker - Jé Veugen

- Een kruis -

Jean van den Akker / * 1934 † 1996 / ∞ / Jé Veugen / * 1931 † 2021

Jean werd geboren op 31 maart 1934 te Neerbeek. Jean overleed 8 augustus 1996, 62 jaar oud te Maastricht.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilhelmus Swaen - Lucie Jeannette Penders / Lambertus Maria SWAEN

- Maria met kind -

Giel Swaen / * 2-9-1916  † 17-4-2000 / / Lucie Penders / * 18-6-1925  † 15-2-2002 / Ber Swaen / * 19-7-1945  † 18-10-2017

 

De ouders van Wim SWAEN waren:
Johannes SWAEN geboren op 3 december 1886 te Maastricht. Hij huwde Maria Hubertina TILMAN 8 juni 1910 te Maastricht. Johannes overleed 20 oktober 1937, 50 jaar oud te Maastricht.
Maria Hubertina TILMAN geboren op 3 december 1883 te Maastricht. Zij overleed 5 maart 1958, 74 jaar oud te Maastricht.
 

Giel werd geboren op 2 september 1916 te Maastricht. Hij overleed 17 april 2000, 83 jaar oud te Maastricht en werd 20 april 2000 gecremeerd te Heerlen. De urn werd bijgezet te St. Pieter. Wim was Ridder in de Orde van Oranje Nassau in zilver. Wim huwde Lucie PENDERS, dochter van Palmachius Lambertus PENDERS en Maria Josephina CUSTERS 14 juli 1944 te Maastricht. Lucie werd geboren op 18 juni 1925 te Maastricht (St. Pieter). Zij overleed 15 februari 2002, 76 jaar oud te Maastricht en werd 20 februari 2002 te Heerlen gecremeerd. De urn werd bijgezet te St. Pieter.

 

Zoon Bèr SWAEN werd geboren op 19 juli 1945 te Maastricht. Bèr overleed 18 oktober 2017, 72 jaar oud te Maastricht. Hij werd gecremeerd op 23 oktober 2017 te Eijsden. De asbus werd bijgezet in het ouderlijk graf te St. Pieter op 24 augustus 2018 te St. Pieter.

 

 
Bèr was onderwijzer van beroep. Hij ontwikkelde zich tot een uitstekend historicus en kende de gehele Maastrichtse geschiedenis en de vele aliassen van achternamen. Als medewerker van Stichting Grafmonumenten Sint Pieter heeft Bèr o.a. de burgerinschrijvingen van St. Pieter, die thans op internet te vinden zijn, getranscribeerd. Voor vele schrijvers van boeken over de historie heeft Bèr veldwerk verricht. Op zijn geliefde werkplek binnen het RHCL heeft hij talrijke bezoekers geholpen.

 


 

Marianne van den Maegdenbergh

Marianne van den Maegdenbergh

Mijn allerliefste

Mar

I have to believe that you still exist

Somewhere

 

that you still watch me

Sometimes

 

that you still love me

Somehow

Op rechterzijde vertikaal:

5-5-1962     12-12-2018

 

Frida Janssen

Frida Janssen / * 1937  † 2002 / ∞ / Jos Weijers

 

 

Leonardus Marie Ludovicus Hamers - Jos. Mar. Josephine VAN KALKEN

Leon Hamers / * 22-1-1912 / † 3-1-2000 /  / Phine van Kalken / * 13-7-1921 / † 15-6-2007

Leon werd geboren op 22 januari 1912 te Maastricht als zoon van Leonardus HAMERS en Maria Hubertina Mathilda HARDIJ. Hij huwde Anne VAN KALKEN, dochter van Petrus (Pierre) Jean Louis Constant VAN KALKEN en Maria Helena Henrica SCHUTS. Hij overleed 3 januari 2000, 87 jaar oud. Leon werd 8 januari 2000 te Geleen gecremeerd. 27 februari 2000 werd de asbus te St. Pieter geplaatst. Leon was oud-medewerker van de SNS bank. Phine VAN KALKEN werd geboren op 13 juli 1921. Zij overleed 15 juni 2007, 85 jaar oud. De asbus werd 19 september 2007 bijgezet te St. Pieter.

Lambertus Laurentius Vranken - Elisabeth Mootzelaar

Bèr Vranken / * 30-6-1923  † 26-1-2000 / ∞ / Lieske Mootzelaar / * 30-7-1927 † 16-8-2010

Bèr werd geboren op 30 juni 1923. Hij overleed 26 januari 2000, 76 jaar oud. Hij werd gecremeerd en de urn werd op 4 maart 2000 bijgezet te St. Pieter. Bèr huwde Elisabeth Mootzelaar. Lieske werd geboren op 30 juli 1927 te Maastricht. Zij overleed 16 augustus 2010, 83 jaar oud te Maastricht. Lieske was een zeer gewaardeerd lid van het R.K. Zangkoor St. Caecilia St. Pieter op de Berg. Ondanks haar hoge leeftijd heeft zij tot het laatst bij dit koor meegezongen. Lieske werd gecremeerd op 20 augustus 2010. 21 januari 2011 werd de urn bijgezet.

 

 

 

 

 

A la Grotte Benie nous avons prie pour vous. Lourdes.

Joseph Pletzers - Maria Catharina Foppen

- Een kruis -

Jef Pletzers / * 15-11-1915 † 18-12-1997 / ∞ / Netteke Foppen / * 27-2-1918 / † 1-6-1998

Jef werd geboren op 15 november 1915 te Maastricht als zoon van Joannes Petrus PLETZERS en Maria Eisabeth FRISSEN. Jef overleed 18 december 1997, 82 jaar oud. De asbus werd 16 mei 1998 bijgezet te St. Pieter. Jef was boekhouder van beroep. Jef huwde Maria Catharina FOPPEN, dochter van Johannes Matthias FOPPEN en Maria Josephina ANTEN, 16 mei 1941 te Maastricht. Netteke werd geboren op 27 februari 1918 te Maastricht. Zij overleed 1 juni 1998, 80 jaar oud en 1 juli 1998 werd de asbus bijgezet te St. Pieter. Pater Lemmensstraat 7 te Maastricht (St. Pieter).
 

Math de Bruijn

- Een piano en vogeltjes -

Math de Bruijn / * 20-2-1932  † 26-2-2021 / ∞ / Yvonne Pletzers

Wil Janssen

Wil Janssen / * 15-6-1924 / † 11-3-1998

Wil werd geboren op 15 juni 1924 te Nattenhoven. Hij overleed 11 maart 1998, 73 jaar oud te Maastricht. De asbus werd 16 april 1998 te St. Pieter bijgezet.

Het vak langs de oost muur van het kerkhof. Vak Z midden.

Rudi Köhnen

Rudi Köhnen / 17-4-1960 / 24-5-1981

 

Leo Limbourg - Jacq Limbourg

- Een kruis met bloemen -

Jacq Limbourg / * 18-8-1961 / † 20-8-2010

Leo Limbourg / * 20-4-1931 † 25-2-1999 / ∞ / Leny Corsius

't is good zoe; / iech bin aon d'n euverkant.

 

 

 

 

 

 

 

Albertus Ludovicus Verwilst - Maria Catharina Petronella Welters

- Een kruis -

Albert / Verwilst / * 14-3-1916 / † 9-8-1996

Albert werd geboren op 14 maart 1916 te Maastricht, als zoon van Louis Servais VERWILST en Cornelia Theresia Maria HOORN. Hij huwde Maria Catharina Petronella WELTERS, dochter van Josephus Hubertus WELTERS en Anna Maria BIESMANS, 27 juli 1944 te Maastricht. Albert overleed 9 augustus 1996, 80 jaar oud te Maastricht. Albert werd gecremeerd op 14 augustus 1996 te Heerlen. Kitty werd 26 november 1924 geboren te Maastricht. Zij overleed te Maastricht op 25 februari 2022, 97 jaar oud en werd 5 maart 2022 gecremeerd te Maastricht. 27 mei 2022 werd de asbus bijgezet te St. Pieter.

 

Detail.

Shirley Marie BEMELMANS

- Een ijzeren kruis -

Op kei Shirley

 

 

Marleen Wijkman

- Een kruis-

wat we voor /  elkaar waren / zijn wij nog / steeds

Marleen Wijkman / * 27-01-59 † 04-08-94

 

Tum Dassen

in liefdevolle herinnering / Tum Dassen / * 16-9-1955 / † 30-6-2020 / ∞/ Lilian Verbruggen

Zie: vak V Dassen-Lousberg.

 

Eduard Franciscus Antonius Johannes Marie Roumans / Liza Roumans - Bruls

C.E. Roumans-BRULS

- Een kruis -

Eric Roumans / * 23-5-1964 † 31-12-1964

Liza Roumans / - Bruls / * 31-01-1933 † 24-4-2005

Eric werd geboren op 23 mei 1964 te Maastricht. Eric overleed 31 december 1964, 7 maanden oud te Maastricht en werd 4 januari 1965 begraven te St. Pieter.

De urn van zijn moeder C.E. Roumans-Bruls werd bijgezet op 3 juni 2005.

Alex Raadschilders

Alex /Raadschilders / * † 16-6-1998

Alex werd geboren op 16 juni 1998. Hij overleed 16 juni 1998. Alex werd 20 juni 1998 te St. Pieter begraven.

Maria Digna  Moors

 - Tegel met afbeelding -

Maria Digna / Moors * 10-3-1961 †

De ouders van Maria Digna MOORS: Emanuel Henricus Gerardus MOORS geboren op 25 december 1907 te Roermond. Hij overleed aan de gevolgen van een noodlottig ongeval op 20 juli 1970, 62 jaar oud en werd begraven te St. Pieter. Hij was gehuwd (2) met Johanna Maria Theresia SCHEFMAN. Zie: vak M Meijers.

Maria Digna MOORS werd geboren op 10 maart 1961 te Mastricht en overleed 10 maart 1961 te Maastricht. Zij werd 11 maart 1961 begraven te St. Pieter in vak E 102 en later bijgezet in vak Z.


Remko Roosjen

Remko / Roosjen / * † 10-6-1981

Zoontje van René ROOSJEN en Ellen BERGHOF (†).

Nicole Bollen

Nicole / Bollen / * † 10.1.1973

De ouders van Nicole BOLLEN zijn:
Nicolaas Thomas Antonius BOLLEN geboren op 25 augustus 1932 te Maastricht. Nico overleed plotseling op 1 juni 1990, 57 jaar oud. Hij werd begraven te St. Pieter.
Gerarda Elisa Maria Antonia CAUBERGH. Zie: vak E Bollen.

Nicole werd levenloos aangegeven op 10 januari 1973 te Maastricht en 12 januari 1973 begraven te St. Pieter.

 

 

Evie M.E. Dautzenberg

Evie / Dautzenberg / * 26-5-1969 / † 27-5-1969

Detail.

gerads

TUSSEN DE LIEFDE EN DE LEEGTE 22 DEC 93

 

 

 

 

 

 

Detail.

Vak Z 42 geruimd 2022.

Pierre Constant Jacques LEYSER - Hermine A.R. Gielen

- Een kruis -

P.C.J.LEYSER / * 7-11-1928 / 9-5-1993 / ∞ / H.A.R.Gielen / * 20-2-1928 / † 15-12-1999

Pierre werd geboren op 7 november 1928 als zoon van Ghislain Hubert Théodora Carolus Marie Pierre LEIJSER en Emma Lydia FREY; vader Pierre was een pianohandelaar. De zaak was gevestigd aan het Vrijthof 15 A te Maastricht. Pierre overleed 9 mei 1993, 64 jaar oud te Maastricht. De urn werd 17 september 1993 bijgezet te St. Pieter. Hermine werd geboren op 20 februari 1928. Zij overleed 15 december 1999, 71 jaar oud. 10 maart 2000 werd de urn bijgeplaatst te St. Pieter.
 

Detail.

Laurentius Petrus Hendrikus van Geel

- Een kruis -

Louike van Geel / * 30. 11. 1968 / † 23. 10. 1969

Louike werd geboren op 30 november 1968 te IJsselstein en overleed 23 oktober 1969, 10 maanden oud te Empel en Meerwijk. Louike werd begraven op 25 oktober 1969 te St. Pieter.

Detail.

Thijsje Nell

Thijsje Nell / 20-4-1991

 

Rozemarijn Elisabeth Greweldinger

Rozemarijn / 14-11-92 ~ 19-11-92

Detail.

 

 

Joseph Jean Louis Henquet - Maria Joséphine Gertrudis Horsmans

- Een kruis -

Jef Henquet / * 8-3-1920 / † 5-4-1992 / ∞ / Gerda Horsmans / * 1-9-1922 / † 28-9-2010

 

De ouders van Joseph Jean Louis HENQUET waren:

Jean Toussaint Joseph HENQUET geboren op 2 januari 1883 te Eijsden en gedoopt op 3 januari 1883 te Eijsden. De getuigen van de aangifte van zijn geboorte waren Theodore Mathieu LEMAIRE, gemeente secretaris, 74 jaar oud en Theodoor LEMAIRE, schoenmaker, 32 jaar oud; beiden van Eijsden. Jean huwde Maria Elisabeth CÖRVERS, dochter van Theodorus CÖRVERS en Maria Catharina MAASSEN, 16 februari 1909 te Maastricht. Jean overleed 26 januari 1952, 69 jaar oud Kerkstraat 21 te Eijsden en werd 30 januari 1952 te Breust Eijsden begraven.
Maria Elisabeth CÖRVERS werd geboren op 22 oktober 1882 te Maastricht. Elise werd gedoopt op 23 november 1882 te Maastricht, St. Mathias. Zij overleed 23 maart 1973, 90 jaar oud te Eijsden en werd te Breust Eijsden bijgezet.

 

 

Het familiegraf Henquet-Cörvers te Breust Eijsden.

Overlijdensannonce Joseph Henquet. Bron: Centraal Bureau voor Genealogie - Collectie Familieadvertenties 1970-2000. Henquet.

Jean was bakker en naderhand bierbrouwer van beroep. Hij betrok het pand in de Kerkstraat 21 te Eijsden in 1915 (toenmalig nr. 139). Samen met zijn broer Louis werd de brouwerij van H. Ramakers (Stoombierbrouwerij "De Hoop") voortgezet onder de naam "Electrische Bierbrouwerij de Haan".

Gerda Henket-Horsmans.

Jef werd geboren op 8 maart 1920 te Eijsden. Jef huwde Maria Joséphine Gertrudis HORSMANS, dochter van Joannes Petrus Hubertus HORSMANS en Josephina Jacobina À CAMPO, 12 augustus 1947 (18 november 1947 kerkelijk huwelijk) te Klimmen.
Jef en Gerda kregen 7 kinderen. Jef overleed 5 april 1992, 72 jaar oud te Maastricht. De urn werd bijgezet te St. Pieter. Jef was tandarts van beroep. Hij werd na de Tweede Wereldoorlog uitgezonden naar Nederlands Indië; daar werd zoon Ronald geboren (Soerabaja), een van de 7 kinderen van Jef en Gerda. De bekende vrouwenarts Guillaume Jean Theodore (Willy) HENQUET (* 1910 -
1972) was een broer van Jef. Maria Joséphine Gertrudis HORSMANS werd geboren op 1 september 1922 te Klimmen op Hoeve Kaardenbeek. Bron: Rijckheyt - Centrum voor regionale geschiedenis. Gerda overleed 28 september 2010, 88 jaar oud te Maastricht en werd 2 oktober 2010 te Eijsden gecremeerd. De urn werd 14 november 2010 bijgezet in het urnengraf te St. Pieter.

 

 

 
De naamdragers HENQUET en HENKET zijn leden van een en dezelfde familietak. Zie: Henket of Henquet.

Dochter Yvonne HENQUET huwt met Raymond OOSTWEGEL, een broer van de bekende ondernemer Camille OOSTWEGEL.

Petrus Hermanus Oostwegel.Oostwegel: stamvader Jan Oogstwegel (Jan Oostweechel) werd omtrent 1700 geboren te Wechele op boerderij Oosteweechele. Achterkleinzoon Petrus Hermanus Oostwegel komt in Maastricht terecht. Petrus Hermanus begint zijn loopbaan als militair. In 1815 vecht hij bij Waterloo in het leger tegen Napoleon "in deszelve bataille zwaar gekwetst, aan de rechterzijde van het hoofd door een Musketkogel". Aan deze verwonding hield Petrus Hermanus een litteken over in het gezicht. Een gevangene heeft hem destijds geportretteerd. Dit portretje is in het bezit van Raymond Oostwegel. Na zijn militaire loopbaan trad hij in dienst als marechaussee te paard bij het Korps Koninklijke Marechaussee van de Provincie Limburg. Zijn vrouw Anna Margaretha Couché werd volgens de registers gedoopt op 12 december 1788 in de R.K. kerk te Buitenveldert. Kennelijk woonden ze in 1819 al in Maastricht, want in dat jaar wordt hun huwelijk aldaar geregistreerd. Petrus Hermanus stierf in 1841 te Boxtel. Zijn vrouw overleed te Heerlen op 22 juli 1866, na een langdurige ziekte. Meer over de familie Oostwegel kunt U lezen in het boek "Alles moet bevochten worden. Een portret van Camille Oostwegel" geschreven door Rosalie Sprooten en John Hoenen.

Petrus Hermanus Oostwegel; aquarel gemaakt na zijn deelname aan de slag bij Waterloo. Bron: collectie Dhr. Raymond Oostwegel.

Petrus Hermanus Oostwegel.Ans VAN RIELE

Ans van Riele / * 4-2-1942 / † 3-12-2019 / ∞ / Ton van de Kragt

Nico van der Hijden - Anna Hubertina Dassen

- Een kruis -

Nico / van der Hijden / * 1924  † 2004 / ∞ / Annie Dassen / * 1927  † 2016

 

 

 

 

 

 

Het vak langs de oostmuur van het kerkhof. Vak Z zuid.

Vak Z 31 geruimd 2022.

hubert chrÉtien  brouwers

- Een kindergraf -

hubert / chretien / brouwers / * 18-1-1946 / † 20-1-1946

Zie: vak P Van Engelshoven.

Johannes Marie Gerardus NIESTEN - Christina Henrica Joanna VAN DE VEN

- Afbeelding Oorlogsherinneringkruis en 2 roodborstjes -

Jean Niesten / * 13-10-1926 / † 5-3-2012 / / Tiny Niesten / - Van de Ven / * 5-11-1931 / † 9-5-2019

Jean werd geboren op 13 oktober 1926 te Maastricht. Hij overleed 5 maart 2012, 85 jaar oud te Maastricht. De crematie vond plaats op 10 maart 2012 te Eijsden. De urn werd te St. Pieter bijgezet. Hij was drager van het Oorlogsherinneringkruis en het Ereteken voor Orde en Vrede met de gespen 1946, 1947 en 1948 (Nederlands-Indië). Tiny werd geboren op 5 november 1931 te Venlo. Zij overleed 9 mei 2019, 87 jaar oud te Maastricht. De urn wed bijgezet te St. Pieter.

 

 

 

 

Lars CHRISTENSEN-VAN BRUSSEL
Léon Bogman - Tonny Snijders

Léon Bogman / * 1927    † 2020 / ∞ / Tonny SNIJDERS / * 1932    † 2021

Myriam DE Luca

Myriam DE LUcA / †-7-6-2018

Marie Josephus Hubertus Cerfontaine

- Een geknikte roos -

M.J.H. Cerfontaine / 02-12-1908 / 13-07-1989 / H.P. Boetsen

Hermanus Hubertus Cox - Maria Lucia Josephina  Ramakers

- Een kruis -

Herman Cox / * 1910 † 1991 / Josephina / Ramakers / * 1910 † 1994

 

François Jozef Jules Stols / Paula Matthias Gerardus Stols

- Een kruis -

Rust zacht / Frans Stols / * 18-4-1920 / † 4-10-1991 / Paula Pilet / * 9-3-1957 / 24-6-1994

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jean Mathieu Pierre Pieters

John PieTERS / * 12-09-1945  † 14-04-2023 /  ∞ 

er is geen afscheid voor ons. Waar je ook benT. Je zult altijd in ons hart zijn

Maria Carolina Agnes Ravesteijn / Netty Ravesteijn - Jacques Mak

Hier rust ons engeltje / Carla Ravesteijn / 15-6-45     16-9-45

Netty Ravesteijn / * 16-09-1937 / † 8-10-2009 / ∞ / Jacques Mak / * 12-3-1932 / † 5-12-2009

Leefde Besteit !

 

De ouders van Carla RAVESTEIJN waren:
Laurent RAVESTEIJN 4 november 1913 geboren. Lerang huwde Wilhelmina Maria VAN BERLO 29 mei 1936 te Maastricht. Lerang overleed 21 december 2002, 89 jaar oud en werd 24 december 2002 bijgezet te St. Pieter. Lerang was melkventer te St. Pieter en melkboer (bij Campina). Wilhelmina Maria VAN BERLO werd 21 februari 1916 geboren te Maastricht. Maike overleed 11 mei 1999,83 jaar oud te Maastricht en werd 14 mei 1999 begraven te St. Pieter.
Zie: Vak AB Ravesteijn
 

Carla werd geboren op 15 juni 1945 te Maastricht. Zij overleed 16 september 1945, 3 maanden oud te Maastricht en werd 19 september 1945 begraven te St. Pieter. Sterfhuis Mergelweg 96 te Maastricht (St. Pieter).

Haar zus Netty RAVESTEIJN werd geboren op 16 september 1937 te St. Pieter. Zij overleed 8 oktober 2009, 72 jaar oud. Netty werd gecremeerd op 13 oktober 2009 te Eijsden. De urn werd 20 juni 2010 bijgezet op het kerkhof van St. Pieter bij haar zusje Carla. Haar echtgenoot Jacques Mak werd geboren op 12 maart 1932 te Maastricht en overleed 5 december 2009, 77 jaar oud te Maastricht, 8 weken na het overlijden van zijn echtgenote. Jacques werd gecremeerd op 10 december 2009 te Eijsden. De urn werd 20 juni 2010 bijgezet op het kerkhof van St. Pieter. Jacques heeft zijn leven lang bij de ENCI gewerkt en fietste dagelijks naar zijn werk over de kanaaldijk. De schoorstenen horen bij zijn leven.

 

Panorama op St. Pieter. In de verte de "vier gezusters", de zo voorheen beeldbepalende schoorstenen van de ENCI. Foto: collectie Breur Henket.

 

Herman Jacob  Landman - Johanna Baatje

- Twee reikende handen -

Herman Jacob / Landman / * 1-2-1911 / † 22-10-1989 / ∞ / Johanna Baatje / * 27-8-1913 / † 9-3-2004

Detail.

 

K  Mathieu Eugène Jean Marie Vroemen - Maria Jans Willemina Jager

Mathieu  Vroemen / 2-12-1921  11-8-1988 / Riet Jager / 13-2-1921  21-6-1996

Detail.


Tjeu werd geboren op 2 december 1921 te Nieuwstadt. Hij overleed 11 augustus 1988, 66 jaar oud te Maastricht. Riet werd geboren op 13 februari 1921 te Nijmegen. Zij overleed 21 juni 1996, 75 jaar oud. Het echtpaar woonde aan de Lage Kanaaldijk 128 te Maastricht (St. Pieter). Zie: Mathieu Eugène Jean Marie Vroemen - Beeldende Kunst in Limburg. Beide asbussen werden te St. Pieter bijgezet.

 

Collage bidprentje Mathieu Vroemen.

Riet Jager: Bron: Beeldende Kunst in Limburg.

Riet was ontwerpster en textielkunstenares (weeftechniek) en Tjeu was graficus, tekenaar, tekenleraar (Henric van Veldeke College te Maastricht) en textielkunstenaar (weeftechniek). Dit kunstenaarsechtpaar zorgde voor de aankleding en de opstelling van de figuren van het kersttafereel aanwezig in de drie vitrines in het portaal van de kerk van St. Pieter boven. De diorama's verbeelden de Annunciatie, Visitatie, Geboorte en de aankomst van de drie wijzen. Dries Engelen maakte de keramieken kopjes, Kees van de Vosse was verantwoordelijk voor het edelsmeedwerk (zie: Kees van de Vosse). De decors zijn vervaardigd door Dhr. en Mevr. Frans Ronda; zeven St. Pieterse scènes zijn de onderwerpen op deze decors (de dienstgebouwen van Slavante, de St. Antoniuskapel, de grot van Greetsje Blanckers, hoeve Zonneberg, de kerk van St. Pieter en bebouwing). 22 december 1955 werden de kijkkasten gepresenteerd.

 

Tijdens de aardbeving van Roermond op 13 april 1992 sneuvelde de kameel; deze werd gerestaureerd door Dries Engelen. Deze permanente kerstgroep is geïnspireerd door de activiteiten van de "kluizenaar" Antonius WAMSTEEKER. Zie: Wamsteeker.

Een groep enthousiaste kunstenaars, opgeleid aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht, maakte in het kader van de "Contraprestatieregeling" als collectief met ieder zijn eigen bijdrage vanuit zijn specifieke vakdiscipline, een aantal kijkkasten, zogenaamde diorama's o.a. in de Onze Lieve Vrouwebasiliek te Maastricht (1955, de legende van de Sterre der Zee, zie linker foto), de Sint Servaaskerk te Maastricht (1955, de Sint Servaaslegende, niet meer aanwezig) en de kijkkasten in de kerk van "St. Pieter op de Berg".

Het Mariabeeld verbannen.

 

Bron: Limburgsch dagblad van 30 juni 1955:

"In de St. Servaaskerk te Maastricht worden deze week zes taferelen geplaatst, die op volks-artistieke wijze uitbeelden het leven St. Servaas. De taferelen zijn van Mathieu Vroemen wat betreft ontwerp en algehele uitvoering. Mevrouw Riet Vroemen-Jager naaide de costuums voor de figuren, waarvan Dries Engelen de kopjes in keramiek uitvoerde. Kees van de Vosse maakte het edelsmeedwerk en de meubelmaker P. Kansel het prachtige zes-luiksschrijn waarin de taferelen gevat zijn als in een grote reliekenkast".

Mathieu verzorgde de illustraties en de lay-out voor de bloemlezing "Eus eige leedsjes". Deze bloemlezing van Maastrichtse volksliedjes werd samengesteld door Dr. Charles Thewissen in opdracht van de ENCI bij gelegenheid van de ingebruikname van de achtste cementoven in 1968. Op de afbeelding de illustratie bij het lied "Keersnach is 't kinneke gebore". De illustratie is een afbeelding van de permanente kerststal verzorgd door kluizenaar Wamsteeker - vandaar het zomerstafereel - in de St. Antoniuskapel te Slavante.

 

Detail lei.

Josie Linden

Josie Linden / * 28-9-1949 / † 16-1-2002

Hvernig get / ég vitað /kvað skal segja /efi og vafi /í sál mér býr / Y

Hoe kan / ik weten / wat te zeggen / twijfel en verwarring / verblijven in mijn ziel / Y

 

 

Josie Linden, dochter van Jan Jozef LINDEN en Jozefa Maria DONCKERS, werd geboren op 28 september 1949. Zij overleed 16 januari 2002, 52 jaar oud. De urn werd bijgezet te St. Pieter.

René Louis Guillaume Mures

René Mures / * 9 -9 - 1931 / † 24 - 8 - 2011 / ∞ / Bertie Ruijters

Frans Vertommen

Frans Vertommen / * 15-10-1932 / † 01-04-2015 / ∞ / Lya Otten

voor altijd in ons hart

Zie verder eerste echtgenote van Frans en zoon Frans: e 3 Ubags.

Willem Gijsbers - Kien Sprenger

- Een kruis met korenaren -

Willem / Gijsbers / * 30-7-1912 / † 6-5-1987 / ∞ / Kien Sprenger / * 18-8-1909 / † 18-4-1997

Willem werd geboren op 30 juli 1912. Hij overleed 6 mei 1987, 74 jaar oud. De asbus werd bijgezet te St. Pieter. Kien werd geboren op 18 augustus 1909. Zij overleed 18 april 1997, 87 jaar oud. De asbus werd 28 mei 1997 bijgezet te St. Pieter.

 

De urnbijzetting in 1987.

 

Hans Leenders - Mia Meijs

Hans Leenders / * 17.4.1935 / † 24.7.1986 / ∞ / Mia MEIJS / * 1.10.1939 / †  9.2.2017

De ouders van Hans LEENDERS waren:
Jan Willem Hubert LEENDERS geboren op 28 oktober 1896 te Meerssen. Jean huwde Maria Magdalena Josephina DELNOIJE 28 augustus 1924 te Vaals. Jean overleed 18 januari 1973, 76 jaar oud te Heerlen in het De Weverziekenhuis
en werd begraven op 22 januari 1973 te Maastricht. Hij was slager van beroep.
Maria Magdalena Josephina DELNOIJE werd geboren op 19 augustus 1902 te Lemiers-Vaals. Fiena overleed 28 juli 1968, 65 jaar oud te Maastricht.

 

 

 

 

Advertentie uit de Limburger Koerier van 24 maart 1932:


Hans werd geboren op 17 april 1935. Hij overleed 24 juli 1986, 51 jaar oud. Hans werd gecremeerd op 28 juli 1986. De asbus werd 19 september 1986 bijgezet te St. Pieter. Hans slager van beroep en woonachtig op de Hoogbrugstraat 3 te Maastricht. Mia werd geboren 1 oktober 1931. Zij overleed 9 februari 2017, 85 jaar oud te Maastricht. De asbus werd 22 maart 2017 bijgeplaatst te St. Pieter.

 

Gertie Helmer - Gadet

- Een kruis -

Gertie Helmer / - Gadet / 21-8-1941  18-2-1988

De ouders van Gertie GADET waren Hendrikus Lambertus GADET en Brigitha KUIJPERS.

Gertie werd geboren op 21 augustus 1941. Zij  overleed 18 februari 1988, 46 jaar oud te Maastricht. De asbus werd bijgezet te St. Pieter.

 

Henrikus Lambertus  Gadet - Brigitha KuIJpers

- Een kruis-

Henri  Gadet / 7-11-1915 15-7-1993 / Brigithe   Kuypers / 9-9-1917  28-11-1998


De ouders van Hendrikus Lambertus GADET waren:
Maria Lambert Paulus GADET geboren op 1 maart 1883 te St. Geertruid. Lambertus huwde Maria Gertrudis DUCHATEAU 28 september 1910 te Maastricht. Hij overleed 16 augustus, 1964, 81 jaar oud te Maastricht.  Maria Gertrudis DUCHATEAU geboren op 13 november 1882 te Maastricht. Maria Gertrude overleed 31 oktober 1938, 55 jaar oud. Beiden echtgenoten werden begraven te Maastricht, begraafplaats Tongerseweg.
 

Henri werd geboren op 7 november 1915 te Maastricht en overleed 15 juli 1993, 77 jaar oud. Brigithe werd geboren op 9 september 1917 te Meerssen. Zij overleed 28 november 1998, 81 jaar oud. De asbussen werden bijgezet te St. Pieter.